MATERIALE PLASTICE BIODEGRADABILE

Ambalajele biodegradabile sunt fabricate din polimeri biodegradabili care sunt sensibili la acțiunea enzimelor produse de bacterii și ciuperci. Produsele finale de biodegradare ale unui astfel de material sunt biomasa (compost), apa și gazele, adică dioxidul de carbon (pentru condiții aerobe) sau metanul (pentru condiții anaerobe). Materiile prime regenerabile, cum ar fi zahărul, amidonul, uleiurile vegetale sau celuloza modificată chimic, sunt utilizate în producția de biopolimeri. Acestea sunt obținute, printre altele, din materiale vegetale, cum ar fi porumbul, cartofii, cerealele, trestia de zahăr și lemnul.

În Europa, standardul EN 13432 pentru materialele plastice compostabile este în vigoare. În SUA, standardul aplicabil în acest sens este ASTM D6400, iar în alte țări ISO 17088. Certificatul pentru materiale plastice biodegradabile este emis, de exemplu, de organismul de certificare DIN CERTCO (Germania), care confirmă biodegradabilitatea și adecvarea acestora pentru compostare (îndeplinește cerințele PN-EN 13432:2002). În Polonia, Centrul de certificare de la Centrul Central de Cercetare și Dezvoltare pentru Ambalaje din Varșovia are autoritatea DIN CERTCO de a certifica produsele adecvate pentru compostare și de a acorda marcajul „compostabil”.

O obiecție interesantă pentru ambalajele biodegradabile este dioxidul de carbon format în timpul descompunerii lor, care este un gaz cu efect de seră. La urma urmei, este unul dintre produsele descompunerii materiei organice și însoțește toate procesele de biodegradare, iar cantitatea sa eliberată este incomparabil mai mică decât emisiile din industrie și transport. Prin urmare, se poate spune că nu reprezintă o amenințare pentru mediu.

Pungile biodegradabile sunt oferite, de exemplu, de către lanțul de magazine Carrefour.

Produsele noastre